Исландски Дневник – Епилог.

Част 7 / 7 от поредицата Исландски Дневник

Всичко започна ето тук:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=480779722964&l=c74800cdf4
Два месеца по-късно мисията е изпълнена. Въпреки, че тогава си мислех че ще ходя във Норвегия през Март, в крайна сметка се получи Исландия през Февруари. От някаква снимка постепенно се разви нещо, което през декември не съм и предполагал, че може да съществува. И не, не говоря за сиянието, него съм го поровичкал още преди години, когато бях далече от това да гърбя холандския данъкоплатец за пари и ми изглеждаше скъпо и почти невъзможно. Говоря за всичката тая груба природа, интересни хора и променливо време. Божията сила(която както всички знаем е равна на божията маса по божието ускорение) ме е насочила малко по на запад от Северна Норвегия, когато гледах къде да ида.

Да се чуди човек как това чудо ми е минавало под радара цяла година след като се разболях от пътешественическа наркомания. Сигурно защото няма традиционни лоу костове до там, макар че цената, от 200 евро на билет която платихме си е абсолютно прилична за 3 часов полет. И докато в Норвегия има само сияния, кучешки впрягове, моторни шейни и други безумно скъпи забавления, то в Исландия пакета е невероятен. Парадокс е че от 8 човека група, всеки най му харесаха различни неща: Баровете, Водопадите, Вулканите, Момичетата, Плажовете, Сиянията, Лагуните…общото е само че на всички ни хареса всичко. Дори хората, които пропуснаха сиянието(което все пак трябваше да е централната точка на посещението) хич не съжаляват. Да, Исландия е такава държава, че като пропуснеш северното сияние, нещо което е в мечтите на половината планета, разочарованието е само минимално.

Дали е най-доброто място, на което съм бил? Сравненията генерално са малоумни. Може ли да сравниш Смотаняци със Кръстникът? Или Хиподил с Пинк Флойд? Просто хванете целия останал свят…те Исландия нема нищо общо с него. Мотото на туризма е “Inspired by Iceland”…след екскурзията думата inspired даже ми седи прекалено лека и елементарна.

Като всяка наркомания сега е време за малко абстиненция и после нова доза. Април в Китай. Дали ще трябва да се надрусам някъде за уикендче междувременно ще видим. За финал ще си позволя да цитирам губернатора на Калифорния: “I’ll be back”, и то не само защото някои хора няма да ме оставят намира, докато не ги заведа и тях, а защото ми се иска. А и тая разложена акула още ми е в списъка…заедно с цяла югозападна, източна, северна, централна и северозападна Исландия(да, едва успяхме да забършем повърхността за 5 дена).

До скоро и КЗЛ!

[social_share\]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

6 thoughts on “Исландски Дневник – Епилог.

 1. Здравей Георги!
  Поздравления за блога, стила и приключенския дух, който си е призвание :)

  Имам няколко въпросителни и разхождайки се из интернет с надеждата да ги разреша, попаднах тук, за което се радвам, защото пишеш увлекателно и споделяш полезна информация, която е безценна.

  Предстои ми пътуване до Исландия за 5 дни в края на март. Нова за мен дестинация, гейзери, вулкани и северно сияние (евентуално), дотук добре. Но с мен ще бъде и 6 годишния ми син. Избрах това пътуване, за да се докоснем и двамата до свят и природа, каквито не сме виджали, искам да го откъсна поне за малко от видеоигрите и монотонния ритъм и да му покажа, че има и не-дигитални чудеса. Поради факта че е още малък, избрах организирано пътуване (живеем в Испания и ще летим с директен полет до Рейкявик) – полет+хотел. От агенцията ме натиснаха да избера и няколко екскурзии; предпочитах да го направя на място, но пак хайде заради детето да не се омотам нещо там, дано не сгреших… Записах за първия ден Златния кръг (10 часа), за последния Синята лагуна и за незнам-кога-и-ако Сиянието. От сега ми е ясно че за последното няма гаранция. И така – остават ми два цели дни по средата. Би ли препоръчал какво си струва да направим през това време? Предполагам за Рейкявик един ден стига? Освен музея на викингите, какво друго би заинтригувало там 6 годишен малчо? И ако един ден за там е достатъчно какво си струва да посетим следващия и евентуално как..? Пак – подходящо за дете, аз съм си луда глава ако не беше той щях да хукна без да букна хотел и да си организирам всичко на място, но обстоятелствата са различни.
  Много ще съм ти благодарна ако ми отговориш, извинявай за дългите писания.
  Желая ти все по-вълнуващи приключения, с които да вдъхновяваш нас, четящите те и въздишащи :)

  1. Здравей,

   Исландия ми е слабост и няма как да игнорирам, който и да е въпрос :) За Рейкявик един ден е предостатъчно, макар да е симпатичен град истинските чудеса са извън него. Първият и основен въпрос е дали можеш да шофираш? Исландия е много лесна държава за шофиране, пътищата извън Рейкявик са на практика празни. Доста от снимките в двата ми пътеписа са правени просто като спираш на пряко на улицата едва ли не и щракаш от колата. Няма и как да се загубиш – пътя е основно 1 главния. Ако шофирането не е опция, то има и организирани екскурзии, които да покрият задължителните неща, но аз не съм им фен, просто ако се чувстваш поне малко комфортно зад волана наемай кола и действай смело, ако се решиш на този вариант ще дам повече детайли :)

   Иначе за северното сияние, ако ще се ходи организирано започни още от първата вечер. Ако не го видите повечето тур оператори предлагат безплатно пререзервиране за следващия ден, т.е. за да си максимизирате шансовете е най-добре да започнете още от първата вечер. И тук пак препоръчвам ходене неорганизирано, ако имаш комфорт зад волана. Ето една от статиите, които писах конкретно за Северното Сияние – http://www.aerohroniki.com/2012/11/16/%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5/

   За останалите 2 дни препоръчвам разходка из Южният Бряг – има ги и организирани, това ми е любимата част от Исландия, която съм видял. Ако сте сами с кола може да отидете чак до Jokulsarlon, да преспите там и на другия ден обратно, предполагам ще му е много интересно на малкия разходка по ледник. Иначе организираните екскурзии прекратяват малко по-рано и обръщат около Vik, защото трябва да се върнат същия ден, в този случай ще пропуснете Jokulsarlon, но пак си заслужава – черните плажове и водопадите са в тази отсечка. За допълнителният ден погледнете екскурзийка до Snaefellsness.

   Малко объркано май го написах, кажи на първо време как си с шофирането и ще го измислим от там нататък :)

 2. Изобщо не е объркано и много ти благодаря че ми отговори!

  За съжаление взех книжка едва наскоро и още не съм се пуснала да карам, но ако тръгнем отново за натам следващата година (защото като те чета, ще го направим), надявам се ще съм натръпала малко шофьорски опит и няма да зависим от агенции…сега няма как. Така че отсега тръгвам да търся алтернатива за Южния бряг. Пътят до Jokulsarlon отразен в снимките ти изглежда фантастичен! “Властелинът на пръстените” през различни сезони :)Може пък да намерим там луди като нас, да се групираме и наемем кола..? Ще опитам и за Snaefellsness. А имаш ли идея дали по това време на годината могат да се наблюдават някъде китове?
  Много много ти благодаря!

  1. ОК, ако не се чувстваш съвсем комфортно с карането давай с туровете. Хотела ще ти съдейства без никакви проблеми, а още не е висок сезон, така че места ще има. Като забележиш обаче колко са празни пътищата ще видиш какво съм имал предвид като казвам, че е лесно :)

   За китовете има си ги целогодишно, но не винаги могат да се видят – и при тях важи като за северното сияние, ако не видите кит може да пробвате пак. Ей това е най-добрата компания, то не съм сигурен дали от Рейкявик има други: http://elding.is/
   Миналата година имаше едно семейство на Snaefellsness гледаха с бинокли и телескопи няколко поредни дни, следих им дневника, та и от сушата може да се видят, но изисква време и търпение. Аз така и не успях да сколасам за китов тур.

   Иначе дори да стигнеш до Jokulsarlon, това няма да ти премахне мерака така и така, тъй че не е голяма загуба, ще го видиш следващият път :) Аз със сигурност ще ходя пак, но може би ще е другото лято и поне за 10 дена, за да обиколя целият остров.

 3. Благодаря ти Георги и за този линк и за цялото страхотно инфо!

  Аерохрониките ти са вече неизбежна част от моята библиотека, а и ще очаквам още по-заинтригуващ исландски дневник 3 догодина! 10 дни си е сериозно време :)

  Аз може да ти драсна след пътуването ако има нещо интересно за казване!

  1. Охо, 10 дни били сериозно време, ще те питам пак след месец като се върнеш :) Със сигурност сподели впечатления.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *