Исландски Дневник – ден 2. Златният кръг.

В момента умората е сериозна, но се напъвам да скалъпя нещо. Времето отново изигра лош номер на северното сияние, но тоя път имаше малко драма, а не предрешен мач без капка интрига както вчера. Все едно, в момента вместо да съм на 50-ина км извън града и да се дзверя, в нещо което се постига май само със специален сорт гъби(като се замисли човек сигурно е много по-рентабилна инвестицията в гъби, отколкото в полет на няколко хиляди километра…) седя вкъщи и чакам да стане по-късничко да видим прословутия местен нощен живот(ако имам сили).

Днес беше деня на Golden Circle, най-най-най задължителното нещо в Исландия, което е еднодневна разходка в кръг извън Рейкявик. Трите задължителни неща са:

1. Pingvellir – мястото на първия в света парламент и добра панорамна гледка. Много важно място от историческа гледна точка за исландците, за нас е по-интересно че от двете страни на долината са Американската и Европейската тектонски плочи, които продължават всяка година да се отделят една от друга с няколко сантиметра…процес който по принцип става само на дъното на океана тук е напъпил и сушата.

Отляво - Америка, отдясно - Европа
Отляво - Америка, отдясно - Европа

 

2. Geysir. Единствената дума от исландски език, която е проникнала в английски, предполагам знаете какво означава. За съжаление гейзера кръщелник е почти затихнал заради разместване при земетресение. За да отстрами района обаче има едно негово другарче наречено Strokkur, което изригва всеки 5-10 минути. Иначе си обикаляш мястото, земята ей така си пуши тук там, разни езерца бълбукат…абе заслужава си.

Strokkur
Strokkur

 

3. Gullfoss, или преведено златният водопад. Тук оставям само снимката, интересна история няма, но каквото се вижда е достатъчно. Така и не успяхме да видим бездната, в която пропада водата от вторият водопад.

Gulfoss
Gulfoss

Допълнителен бонус извън известните три беше кратер на вулкан, ама нарисуван като по анимациите.

Keri?
Keri?

Малко отклонение: принципно тия дневници ги пиша от мое лице само. Получават се недоразумения като хората си мислят, че съм сам някъде, където има и други хора в компания. Умишлено избягвам да ги споменавам, заради всичките главоболия, които това може да ми доведе, а и все пак това е мой дневник и може да е егоцентрично, ама ако искат популярност да си пишат сами дневници! Все пак бях помолен учтиво от двама присъстващи да включа тяхна снимка, и ето я и нея. Това е на езерото близо до Pingvellir. Казах им да изберат тематична снимка, за която да има какво да се разкаже за бекграунда…беше ми отговорено че темата на снимката е Исландия. Enjoy.

Фотомодели
Фотомодели

Както винаги се извинявам за качеството на снимките, трудно е да предадат каквото и да е било, но ми е ясно че вие като удавници за сламка може само за тях да се хванете. Моя апарат е може би най-пробития в цялата компания, като дойде време за постването на фейсбук албумите ще зяпате….и дано да има нощна снимка със зеленикави мотиви, ако ме разбирате.

Деня завърши със сувенирен лов, където се радвам здравия разум надделя над импулса и вместо да си купя цял ръчно плетен вълнен исландски пуловер си взех само една шапка, която е много по-полезна и добра покупка за мен.

За утре следва Синята Лагуна(най-накрая) и обиколка из близкото до нея полуостровче.

До утре и КЗЛ(в буквален смисъл!!!)
[social_share/]

[wp:svejo-net]
[topbloglog]


About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

3 thoughts on “Исландски Дневник – ден 2. Златният кръг.

      1. не го бях чела това:) Исландия определено вече влиза в списъка “трябва да се види”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *