Югоизточноазиатски Дневник – ден 12. Фи-фи и Мая бей.

Днешният, последен плажен ден, щеше да бъде запълнен с туристическа обиколка из съседните няколко известни островчета под общото име Phi Phi Islands. Наложи се да се ходи с туристическа група, за мое голямо нещастие, защото логистиката и най-вече цената на индивидуалните морски обиколки не са за беден студент на помощи. Все пак трябваше да се постараем да намалим количеството хора в групата до минимум, щото иначе става див панаир – в крайна сметка успяхме и се качихме 20-ина човека на една моторница, на които тук им викат speed boat. Доста бързо беше това чудо, а екипажа беше шавнал в главата за допълнителен колорит. Все пак щом съм цял и успявам да пиша това явно са си свършили работата.

Phi Phi са 6 острова, от които най-известни са 2 – Phi Phi Don, който е обитаем и си има бази, хотели и т.н. и Phi Phi Ley, който е дом на Залива на Маймуните и най-вече Maya Bay – плажът известен от едноименния филм с леонардо титаника. Парадоксално е, че преди филма това място далеч не е било толкова популярно, но сега е номер 1 в околните атракции, което предполага многобройни speed boat-ове по всяко време, които малко притъпяват ефекта.

Първа спирка Bamboo Island, където ще шнорхелираме или казано на по-прост език ще киризим рибите във водата. Самият остров също беше екстра, но основния фокус беше на жълтеникавите тропически риби, които налазваха мощно само ако подушат хляб и обелен банан. На брега бяха и задължителните за всички местни острови и плажове инструкции за действие при цунами – парен каша духа.

Bamboo Island
Bamboo Island
Bamboo Island
Bamboo Island

 

Следваща стъпка – шнорхелиране в открити води близо до риф. Виждаха се много риби и тоя път ги пробвах дали кълват и на мандарина, резултата е че кълват но по-скромно и малко страхливо. Чак като видят останалите, че на първите камикадзета нищо не им се случва като ми ядат от ръката идват и другите.

Трета стъпка е обяд на Phi Phi Don – отново приятен остров и плаж. Храната се състоеше от типични тайландски манджи от рода на пиле в сладко кисел сос и пържени картофи с пържени пилешки бутчета.

Phi Phi Don
Phi Phi Don

 

След обяда стигнахме и до Phi Phi Ley, където са основните интересни точки. Заливът на маймуните е уникален с това че на сравнително малко плажче хиенките му с хиенки са се научили, че хората ги хранят и идват да радват туристите като в замяна получават плодове на готово – мисля че и двете страни са доволни от натуралната размяна. Ако ги дразниш и не им даваш храна май ставали агресивни, но не разбрах дали това не беше странното чувство за хумор на водача ни, който постоянно мучеше за некви акули докато плувахме.

Monkey Bay
Monkey Bay

 

Следва бавно преминаване покрай пещерата на викингите – имало древни рисунки по стените на пещерата напомнящи техните кораби, а как са се появили там не е ясно, понеже викингите са били лекинко на север и сигурно би им било лекинко топло в Тайланд. Освен това има някакви гнезда на птици, от които се прави много скъпа супа.

Viking Cave
Viking Cave

 

Поредната спирка е една лагуна – заливче затворено от почти всички страни. Водата навсякъде е една такава зеленикава, с отвесните скали и ретро корабчетата определено създава интересна композиция.

Phi Phi Ley
Phi Phi Ley

 

Накрая стигнахме и до кулминацията – Maya Bay. Водача се опита да каже, че ни е довел в най-ненатовареното време, което представляваше около 20-ина корабчета и около 300 човека. Каза, че сутринта са двойно повече, а пък има и два ферибота минаващи дневно, които изсипват хора на кило. Няма как, това се отразява и на целият плаж и е практически невъзможно да снимаш без да има други хора или кораби в кадър. Има няколко варианта за по-самостоятелно посещение на острова, но са прекалено сложни и просто няма как – Леонардо е виновен. Здраве да е. Все пак мястото си го бива.

Maya Bay
Maya Bay
Maya Bay
Maya Bay

 

Тръгнахме си заедно с почти всички кораби от Плажа, явно всички гонеха да се приберат преди залез. Пътьом спряхме да починем за около 40 минути на остров със бар на него…двойно повече време отколкото прекарахме на Maya Bay. Да бяхме останали още 10-ина минути след останалите кораби на него щеше да се получи далеч по-различно усещане, но уви, явно бара на острова плаща комисионни…после що не понасям организирани туристически мероприятия. Но все пак деня си заслужаваше отвсякъде и си остава в златната ми колекция, барабар с кажи речи всеки ден откакто съм тръгнал.

Утре:

  • временно чао на Тайланд и полет към Сингапур
  • първи ден в Сингапур, какво точно ще правим зависи от това по кое време ще успеем да се нагласим

До утре и КЗЛ.

Дневникът продължава във Югоизточноазиатски Дневник: Част 2

[social_share\]

[wp:svejo-net]

[topbloglog]

About

Благодаря за интереса към блога. В днешно време се подвизавам предимно и доста активно в другото ми отроче - magelanci.com. Ако имате въпроси, проблеми или просто искате да споделите нещо свързано с пътуване, заповядайте там!

View all posts by

6 thoughts on “Югоизточноазиатски Дневник – ден 12. Фи-фи и Мая бей.

  1. Хаха , тъкмо преди ден приятели си дойдоха от Тайланд и бяха доста ядосани , че лодката прекарала повече време “на място с тъп някакакъв бар” отколкото на Maya Bay :-)
    А какви са тия щастливци дето намират време и да поплуват на снимката ?

    Ако не е тайна колко ти струваше този целодневен организиран трип?

    1. Ами така е за съжаление в индустрията, ще си висим по баровете, Мая Бей ще чака :) Има две компании, които имат репутацията, че туровете са им ок, но и двете са пребуквани от много рано – в силния сезон поне месец предварително. Аз реших да поизчакам с цел да поразпределя малко финансовата тежест, а и да видя прогнозата за времето…пак си беше ОК преживяването, но не беше оптимално :)

      Цената беше около 3000 бата, което е 75 евро в момента…толкова струваха кажи речи всички по-премиум екскурзии. Мисля, че с ферито щеше да излезне доста по-евтино, моторници наблъскани с повече хора също, но съответно доста повече народ и доста по-малко ефективно време прекарано по островите.

  2. Значи цената не е мръднала оттогава ;-)
    Имам в главата поне две-три идеи за Азия и блога ти ми дава много полезна информация !

  3. Четох тия http://www.2mko.com/se_2872.html и там видях , че е 40 евро затова попитах , а моите хора бяха платили точно по 75.
    Кой знае през колко магазина те прекарват :-)))

    1. Тези за 40 най-вероятно са с ферибота, почти съм сигурен….

      Иначе от Азия – Камбоджа и Виетнам са държавите, не че другото, което съм бил (Китай, Сингапур, Тайланд) е зле, но тези изпъкват. Поне за мен :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *